La multi ani copii!

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:








Pt noi azi e o zi mare...Avem un membru care merita toate bucuriile din lume si din aceasta cauza tratam 1 Iunie ca o zi de sarbatoare.Plus ca ne face o mare bucurie sa v-o prezenta, pe micutza noastra:)
Urez asadar un sincer La multi ani tuturor copiilor,le doresc tot ce e mai bun si sa ne traiasca,sa fie sanatosi si frumosi!
Daria,la multi,mami si tati te iubesc!

Ciorba de porc

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Cum la noi nu prea lipseste ciorba din casa,de data asta va propun o ciorbica foarte buna,care noua ne place tare mult.Cantitatile sunt pt o oala de 3l,asa ca in functie de preferintele voastre puteti modifica sau chiar varia ingredientele.

Avem nevoie:

3l de apa
300-400 gr carne de porc(eu am folosit pulpa de porc degresata si dezosata pe care am taiato bucatele)
1-2 cepe
2 morcovi
1 pastarnac
1 ardei
2 cartofi medii
2 lg de orez
cca 350 gr smantana
2-3 galbenusuri
sare,biper
bors
verdeata(patrunjel,leustean,daca aveti tarhon si mai bine)


Carnea se spala,se taie bucatele mici si se pune la fiert in apa recee.Se spumeaza cand e nevoie.



Intre timp,tocam ceapa si o calim in putin ulei,impreuna cu morcovul si pastarnacul dat pe razatoare,iar la sfarsit punem si ardeiul,tocat marunt.




Dupa ce carnea a fiert adaugam zarzavatul calit.Si lasam sa fiarba bine impreuna.
Adaugam si cartofii.



Cand acestia sunt aproape fierti se pune si orezul.Se lasa sa fiarba bine de tot.

Amestecam smantana cu galbenusurile si verdeata si inainte de a le turna in oala cu ciorba aducem la aceiasi temperatura luand cu polonicul zeama fierbinte.





Cand totul este fiert punem smantana,condimentam cu sare si putin piper alb si acrim dupa gust(personal folosesc bors la plic,daca folositi din cel natural,il fierbeti separat si apoi il puneti in ciorba)



Pt cei care au mancat deja aceasta ciorba stiu ca este foarte buna,iar cei care nu ii sfatuiesc sincer sa o incerce:)



Pofta buna!

Ficatei de primavara

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Am cam lipsit cu retetele ce-i drept si asta nu pt ca nu as mai fi gatit ci pt ca timpul nu mi-a mai permis multe dintre activitatile mele zilnice.Nu o sa inttru in detalii ma voi rezuma strict la reteta de ficatei de azi.Simpla si usoara nu mai buna de mancat!



Avem nevoie de:
500 gr ficatei de pasare
1-2 cepe(puteti folosi ceapa verde,din pacate eu nu am avut la indemana)
3-4 catei de usturoi
1 ardei verde,rosu,galben de care vreti(sau din toate cate putin)
2 lg de bulion
sare si piper
200 ml apa
patrunjel proaspat


Pt inceput curatam bine ficateii apoi ii spalam si ii lasam sa se scurca.Intr-o tigaie incingem putin ulei,punem ficatetii si ii lasam la foc mic cca 20 de min pana ce se fac.Amestecam din cand in cand si ii acoperim cu un capac.



Cat se fac ficateii,tocam ceapa si ardeiul.



Cand sunta gata,cu ajutrorul unei palete scoatem ficateii si il uleiul ramas calim putin ceapa si ardeiul pana ce incep sa se inmoaie.Apoi punem din nou ficateii.



Dezlegam bulionul cu putina apa calda si turnam peste amestecul din tigaie.Lasam sa dea cateva clocote(eu las totul la foc mic) apoi adaugam usturoiul pisat marunt,condimentam cu sare si piper si la sfarsit patrunjel verde.




Am servit pe nerasuflate.ardeiul a dat un gust minunat mancarii:)

Varza a la Cluj

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Nu sunt clujeanca,dar imi place mancarea lor.Acest preparat este unul foarte consistent,putin gras poate nu tocmai potrivit pt inceputul verii ci mai degraba pt iarna.Insa imi mai ramasese ceva varza murata si la insistentele sotului a trebuit sa ma compromit,si sa ii fac aceasta Varza a la Cluj,pt ca altfel riscam sa ma bata la cap incontinuu:)



Avem nevoie de:
o varza murata medie
2 cepe potrivite
1 cana orez
700 gr carne porc sau vita cu porc
2 lg de bulion
smantana(cam 400-500gr)
sare si piper
putina boia


Pt inceput tocam varza marunt si o stoarcem bine de zeama.Apoi incingem putin ulei intr-o tigaie si punem varza la calit,inabusind-o cu putina apa din cand in cand pana ce incepe sa se inmoaie bine de tot.O condimentam cu sare,piper,putina boia si cimbru.Tragem de pe foc.



Intre timp punem orezul la foc,in apa clocotita,si condimentam cu sare si piper.



Apoi ne ocupam de carne.Calim putin ceapa tocata marunt in ulei apoi adaugam carnea si o lasam la foc mic pana se face,apoi punem si bulionul si mai lasam 5-10 min.



Intr-o tava unsa cu putin ulei,punem un strat de varza,unul de orez,unul de carne si apoi unul de smantana.Apoi o luam de la capat,iar unul de varza,orez,carne si iar smantana.AStfel incat acesta sa ramana ultimul strat.Se da totul la cuptorul preincalzit pt cca 1 ora.











Am servit-o cu inca putina smantana deasupra si ardei iute,iute!



Sper sa incercati reteta daca nu ati facut-o pana acum,pt ca sigur o sa va placa.Daca nu vi se pare potrivita pt acum o puteti face mai incolo,sau daca nu aveti varza murata puteti folosi din cea proaspata:)Va iesi la fel de buna va asigur:)
Pofta buna!

Salata de primavara

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
A venit caldura si cu greu ma mai pun piciorul prin bucatarie in perioada asta.Ce-i drept, mai intru din cand in cand,dar pt ceva fugitiv.Asa s-a intamplat si de data asta,cand am fost practic nevoita sa "gatesc" ceva.Si cum era satula de carne si mancaruri gatite am ales o salata.O salata pe care am facut-o cu ce aveam eu prin frigider,deci pot spune ca este inventie personala.De fapt,cred ca toate salatele se personalizeaza intr-un anumit fel dupa gusturile fiecaruia.



Asa ca,iata ce am pus in ea:

salata verde
ceapa verde
castraveti
crenvurtsi de pui
boabe porumb(din conserva)
branza
ulei
otet balasamic
sare,piper

Am pregatit salata,adica am rupt-o in bucati potrivite.Am tocat ceapa marunt si am pus-o peste.Apoi castravetii taiati rondele,boabele de porumb si crenvurstii rondele.











Din ulei,otet,sare si piper am facut un dressing pe care l-am turnat peste salata si am amestecat bine.Se potriveste apoi daca mai este nevoie,la mine nu a mai fost.



La sfarsit am taiat branza cubulete si am pus-o peste toata amestecatura:)



Am servit alaturi de crutoane sau paine prajita,pt un gust cu adevarat minunat.



A fost tare gustoasa si usoara,am servit-o ca si fel principal si a fost nemaipomenit.

Tort Amandina

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Stiu a trecut ceva vreme de cand nu am mai postat,si poate desi amanadina nu e tocmai o reteta noua pt voi,va voi arata si eu tortuletul meu.Nimic special,nici macar niste frisca nu am mai pus,pozele facute in graba si fara prea mult talent,dar gustul deosebit si desavarsit.Este exact ca cele care se gaseau candva in cofetarii,exceptand glazura aceea tare si dulce pe care am inlocuito cu una clasica.



Iata deci reteta:
Pt blat avem nevoie de:
6 oua
200 gr zahar
30 ml apa(aprox 2 linguri)
40 ml ulei
8 lg faina
2 lg de cacao(daca o vreti mai neagra mai puneti o lg de cacao si scoateti una de faina)

Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si cu apa si treptat se incorporeaza zaharul.Se amesteca pana se topeste.Intre timp amestecam galbenusurile cu uleiul si le turnam peste compozitia de albus amestecand cu o spatula de sus in jos pt a nu se lasa compozitia.Apoi adaugam faina amestecata cu cacao,dar treptat sa nu faca cocoloase.Omogenizam bine,si dam totul intr-o forma de tort la cuptorul preincalzit in prealabil,la foc mic pt 35-40 de minute.









Pt sirop
200 ml de apa
1 plic capuccino cu rom
cca 6-7 lg de zahar

Intre timp facem siropul si il lasam sa se raceasca.Amestecam apa cu zaharul si capucino si lasam pe foc pana ce se topeste zaharul.



Pt crema:
250 gr unt sau margarina
3 galbenusuri
200 gr zahar(ca sa se dizolve mai repede am folosit pudra)
2-3 lg de cacao
putina esenta de rom(optional)


Crema este cu preparare la rece deci se face foarte usor.Se freaca mai intai untul spuma cu mixerul apoi se pune zaharul si se mixeaza pana ce se topeste.Se pune pe rand cate un galbenus,iar la sfarsit cacaoa si esenta.



Pt glazura:
3 lg si jumatate apa
4 lg de zahar
3 lg de cacao
100 gr unt sau 3-4 lg de ulei

Punem pe foc mic pt cca 1 min apa,zaharul si cacao si amestecam pana se topeste zaharul.Apoi adaugam,untul sau uleiul.

Asamblarea tortului.Dupa ce s-a copt blatuil se lasa la racit,apoi se taie in 2.Se insiropeaza doar blatul de joc(pt ca glazura sa se intinda uniform pe cel superior).Apoi se adauga crema ,celalalt blat si glazura calda.Nu se lasa la racit pt ca se intareste si nu mai aveti ce face cu ea.Asa ca imediat ce ati luato de pe foc,hop peste tort.De aceea e bine sa o pregatiti in ultimul moment.






Si asta e tortul.



Din pacate nu am prins nici macar o amarata de poze cu sectiune dar va asigur ca a fost foarte bun.Data viitoare cand il voi mai face,o sa ma incui in bucatarie pt sectiune:)