Tort Amandina

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Stiu a trecut ceva vreme de cand nu am mai postat,si poate desi amanadina nu e tocmai o reteta noua pt voi,va voi arata si eu tortuletul meu.Nimic special,nici macar niste frisca nu am mai pus,pozele facute in graba si fara prea mult talent,dar gustul deosebit si desavarsit.Este exact ca cele care se gaseau candva in cofetarii,exceptand glazura aceea tare si dulce pe care am inlocuito cu una clasica.



Iata deci reteta:
Pt blat avem nevoie de:
6 oua
200 gr zahar
30 ml apa(aprox 2 linguri)
40 ml ulei
8 lg faina
2 lg de cacao(daca o vreti mai neagra mai puneti o lg de cacao si scoateti una de faina)

Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si cu apa si treptat se incorporeaza zaharul.Se amesteca pana se topeste.Intre timp amestecam galbenusurile cu uleiul si le turnam peste compozitia de albus amestecand cu o spatula de sus in jos pt a nu se lasa compozitia.Apoi adaugam faina amestecata cu cacao,dar treptat sa nu faca cocoloase.Omogenizam bine,si dam totul intr-o forma de tort la cuptorul preincalzit in prealabil,la foc mic pt 35-40 de minute.









Pt sirop
200 ml de apa
1 plic capuccino cu rom
cca 6-7 lg de zahar

Intre timp facem siropul si il lasam sa se raceasca.Amestecam apa cu zaharul si capucino si lasam pe foc pana ce se topeste zaharul.



Pt crema:
250 gr unt sau margarina
3 galbenusuri
200 gr zahar(ca sa se dizolve mai repede am folosit pudra)
2-3 lg de cacao
putina esenta de rom(optional)


Crema este cu preparare la rece deci se face foarte usor.Se freaca mai intai untul spuma cu mixerul apoi se pune zaharul si se mixeaza pana ce se topeste.Se pune pe rand cate un galbenus,iar la sfarsit cacaoa si esenta.



Pt glazura:
3 lg si jumatate apa
4 lg de zahar
3 lg de cacao
100 gr unt sau 3-4 lg de ulei

Punem pe foc mic pt cca 1 min apa,zaharul si cacao si amestecam pana se topeste zaharul.Apoi adaugam,untul sau uleiul.

Asamblarea tortului.Dupa ce s-a copt blatuil se lasa la racit,apoi se taie in 2.Se insiropeaza doar blatul de joc(pt ca glazura sa se intinda uniform pe cel superior).Apoi se adauga crema ,celalalt blat si glazura calda.Nu se lasa la racit pt ca se intareste si nu mai aveti ce face cu ea.Asa ca imediat ce ati luato de pe foc,hop peste tort.De aceea e bine sa o pregatiti in ultimul moment.






Si asta e tortul.



Din pacate nu am prins nici macar o amarata de poze cu sectiune dar va asigur ca a fost foarte bun.Data viitoare cand il voi mai face,o sa ma incui in bucatarie pt sectiune:)

2 Responses to "Tort Amandina"

sarah Says :
3 mai 2010 la 05:54

imi amintesc mereu cu drag de amandine.erau preferatele mele in copilarie.a iesit super tortul tau draga mea.te pup cu drag

Primii pasi in bucatarie Says :
3 mai 2010 la 21:15

Mersi Sarah,esti tu dragytza,tortul nu e cine stie ce ca aspect...insa ca gust:nemaipomenit:)

Trimiteți un comentariu

Sa vedem ce aveti de zis...sau de comentat:)