Dinte de negru

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Stiu, are un nume tare caraghios,dar va asigur ca e taree buna.Reteta o am dintr-o veche carte de bucate care a fost a bunicii sau a mamei.A fost pt prima data cand am incercato,cu siguranta nu si ultima!

Avem nevoie de:

120 gr margarina(eu am avut din cea tartinabila si desi mi-a fost frica ca nu va iesi,m-am speriat degeaba)
4 oua
200 gr zahar+150 gr
1 plic zahar vanilat
200 gr faina
1 plic praf de copt
2 lg de cacao
200 ml de lapte



Pt inceput mixam bine margarina cu zaharul pana ce obtinem o spuma.Apoi incorporam treptat cate un galbenus(albusurile le punem deoparte).Adaugam faina alternanad cu laptele,iar la sfarsit incorporam si cacaoa.Rezulta o compozitie de consistenta normala,nici groasa dar nici subtire,pe care o turnam in tava unsa si tapetata cu faina.



Dam totul la cuptorul preincalzit bine,la inceput la foc mare,,cca 10 minute apoi la foc potrivit.Nu dureaza prea mult coacerea,in jur de 20 de minute.
Asa ca trecem sa ne ocupam de bezea cat praji e in cuptor.
Pt bezea avem nevoie de albusurile de la oua(eu am mai avut 2 in plus dar ajung doar 4),de cele 150 gr zahar si un praf de sare.Pt ca bezeaua sa fie una reusita toata actiunea se va petrece pe o baie de aburi.
Deci misiunea mea a fost aceea de a obtine o spuma de albus bine legata.Nimic mai simplu,am pus o oala cu apa la foc mic,si cand a inceput sa se incalzeasca am pus si albusurile pe care le-am batut bine cu mixerul cca 10-15 la viteza normala.



Dupa ce s-a copt blatul(am verificat cu scobitoarea),l-am scos din cuptor si am turnat albusul batut spuma peste el,dupa care am dat din nou la cuptor pt cca 5 min la foc potrivit.Ca sa nu se arda bezeaua,am lasat usa cuptorului intredeschisa.Si cam asta e tot!
Am scos tava din cuptor si cat inca era calda am taiato cu un cutit umed si am lasato asa sa se raceasca.



Am pastrat si pt voi o portie:



Tin sa mentionez ca prajitura este mult mai buna a doua zi,iar bezeaua nu este deloc gretoasa,asa cum am crezut eu ca va fi:))Blatul este foarte pufos incat nu iti mai vine sa te opresti:)

3 Responses to "Dinte de negru"

sarah Says :
3 martie 2010 la 09:43

ce nume caragios are...hihihi dar daca ma uit la aspect salivez pe tastatura.mi-ai pastrat si mie cat sa pun pe o masea...sau dinte?

Primii pasi in bucatarie Says :
3 martie 2010 la 20:56

Sarah,din pacate nu mai am:(daca mai fac iti trimit o portie...intr-adevar numele e tare caraghios dar ca prajitura e buna:)

sarah Says :
4 martie 2010 la 10:07

un premiu te asteapta sa-l ridici la mine pe blog.pupici

Trimiteți un comentariu

Sa vedem ce aveti de zis...sau de comentat:)