Alba ca Zapada

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Zilele trecute tot gandindu-ma ce dulciuri sa mai fac mi-am adus aminte de Alba ca Zapada,prajitura copilariei mele.Mama mi-o facea destul de des si uneori nici nu mai asteptam sa se inmoaie foile si le mancam direct.
Asa ca am luat taurul de coarne si m-am incumetat sa fac.Nu stiu de ce mereu am avut impresia ca este foarte greu de facut insa nu e chiar asa.Rezultatul din fericire a fost pe masura asteptarilor:)


Pt foi avem nevoie de:
1 ou
1 lgt de amoniac(stins cu cateva lg de lapte)
3 lg smantana
3 lg zahar pudra
100 gr margarina
3 lg ulei
faina(cat cere aluatul)



Pt crema:
500 ml lapte
2 lg faina
un pachet de margarina(250 gr)
300 gr zahar pudra(eu am pus cam 250 gr ca si asa iese f dulce)
zeama de la una sau 2 lamai plus coaja(eu am pus o lamaie si jumatate)



Pt foi,punem o parte din faina intr-un castron,facem o gaura in mijloc in care adaugam amoniacul stins cu lapte,smantana si margarina(la temperatura camerei),amestecam bine pana ce obtinem un aluat sfaramicios.Apoi adaugam si oul batut cu zaharul pudra.Framantam aluatul,adaugand faina daca mai este nevoie.Cand a capatat consistenta dorita punem si 2 sau chiar 3 linguri de ulei pt a-i da elasticitate.Aluautl astfel obtinut il impartim in 3 parti egale.



Fiecare bucata o intindem intr-o foaie subtire pe care o vom coace pe fundul tavii la foc mic,la cuptorul preincalzit,in jur de 10-15 min.







Veti observa ca foile sunt tari si se pot rupe,nu va ingrijorati se vor inmuia.

Pt crema amestecam laptele cu cele 2 lg de faina,avand grija sa nu faca cocoloase.Punem totul pe foc mic,amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca.Este gata cand incepe sa se ingroase.Lasam sa se raceasca complet.



Intre timp frecam spuma margarina cu zaharul.



Apoi turnam laptele treptat in spuma obtinuta.Este f important ca laptele sa fie complet racit(eu nu am avut rabdare,l-am pus putin caldut si drept urmare crema s-a taiat.Oricum a fost la fel de buna,doar ca aspectul difera:))Dupa ce am incorporat laptele,adaugam coaja de la o lamaie,iar apoi zeama dupa gust.



Cu aceasta crema vom umple foile.Asadar asezam o foaie apoi jumatate din crema,iar foaie si cealalta jumatate de crema.La sfarsit punem ultima foaie.Deasupra punem o greutate de aprox un kg si lasam la rece 12 ore.Stiu,asta e partea cea mai grea:)
Daca vreti ca prajitura sa iasa mai inalta,puteti taia foile in jumatate si imparti crema...in 5 cred:)
Aici este si rezultatul final:



Si chiar daca s-a taiat crema,si chiar daca nu am asteptat 12 ore...a iesit nemaipomenita s-a mancat imediat ce am taiato.Nu am mai pudrato nici cu zahar ca si-asa era prea dulce.Cu cat sta mai mult la presat cu atat e mai buna,asta ca un sfat pt cei mai rabdatori:)
Imi place mult aceasta prajitura pt ca e din genul ala din care manananci,mananci si nu te mai saturi:)

5 Responses to "Alba ca Zapada"

sarah Says :
2 martie 2010 la 04:01

am facut si eu o data foi din astea dar chiar ca erau tari si n-am stiut ca se vor inmuia asa ca am aruncat "proiectul " deoarece mi-a fost frica ca stric crema de pomana.pupici

ana .araki Says :
2 martie 2010 la 04:45

ce bine ti-a iesit! yamii!!!

Primii pasi in bucatarie Says :
2 martie 2010 la 06:31

Sarah sa stii ca se inmoaie si devin foarte pufoase si fragede,Ana mersi de vizita si de apreciere:)

Anonim Says :
29 decembrie 2010 la 09:40

si mi-e mi s-a taiat crema ,sa vedem ce o iesi?!!!

Primii pasi in bucatarie Says :
30 decembrie 2010 la 02:34

sper sa fie buna si asa:)a mea a fost:)

Trimiteți un comentariu

Sa vedem ce aveti de zis...sau de comentat:)