Placinta cu mere

Author: Primii pasi in bucatarie // Category:
Desi este o reteta pe care o prestez mai ales iarna(ma innebuneste mirosul de mar cu scortisoara)cel putin o data o fac si vara:)Ce sa-i facem daca nu putem sa ne lipsim de gustul atat de bun:P
Ingrediente
Pt foi:
180 ml apa minerala
50 ml ulei
1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat(stinsa cu putin otet)
un praf de sare
faina (cat cere aluatul,in jur de 450-500gr)



Pt umplutura:
1,5kg mere
200gr zahar(puteti pune mai mult sau mai putin in f-ctie de gust)
1 esenta vanilie
100 gr unt(sau margarina)
scortisoara(dupa gust)

Pt uns:
1 ou
2-3lg de lapte
sau putin ulei



Si acum sa trecem la treaba.Mai intai pregatim umplutura pt ca sa aibe timp sa se raceasca.
Merele se curata de coaja si se dau prin razatoare.Se amesteca cu zaharul,esenta si untul si se pun pe foc,sa se caleasca putin pana ce scade zeama.Optional,puteti adauga si 2 linguri de gris sau pesmet.La sfarsit se aduaga si scortisoara.Se dau apoi deoparte si de lasa sa se racoreasca putin.



Intre timp pregatim foile pt aluat.Intr-un castron se pune putina faina cernuta si amestecata cu praful de copt.Se face o gaura in mijloc in care se pune bicarbonatul stins cu otet,apoi apa si la sfarsit uleiul.Se amesteca toate ingredientele si se adauga treptat faina pana ce obtinem un aluat elastic(nu dur).





Aluatul rezultat il impartim in 2 parti,una un pic mai mare decat cealalta.Din bucata mai mare intidem foaia care va sta dedesubt.
Presaram faina pe locul de lucru si incepem usor usor cu sucitorul sa intindem foaia cat de subtire putem.




Dupa aceea rulam foaia usor pe sucitor si o transferam in tava unsa cu unt sau ulei(eu personal la aceaasta placinta folosesc tava de la aragaz).Intepam cu furculita pe toata suprafata foii,apoi adaugam umplutura de mere.


Intidem rapid si cealalta foaie si o punem deasupra,peste umplutura.Inainte de a da tava la cuptor,batem bine un ou cu cateva linguri de lapte si ungem foaia.Acestea fiind spuse,dam tava la cuptor,la foc potrivit pt cca 45 de minute pana ce placinta incepe sa se rumeneasca.






Cand este gata se pudreaza cu zahar pudra din abundenta.Se serveste rece(dar va zic eu ca merge si calda daca sunteti mai nerabdatori:))




Personal,recomand aceasta reteta pt ca este simplu de facut(va asigur eu,care nu sunt tocmai o priceputa in realizarea placintelor,dar cu asta nu dau niciodata gres),buna si foarte economica.

O portie si pt voi...


1 Response to "Placinta cu mere"

Anonim Says :
22 august 2009 la 09:02

Gata! Te-am adaugat. Esti la blogroll cu numele Primii pasi in bucatarie

Trimiteți un comentariu

Sa vedem ce aveti de zis...sau de comentat:)